ÇOCUKLARDA HAYVAN SEVGİSİ

Çocuklarımıza hangi değerleri aşılarsak ileriki yaşlarında bu değerlerin onların karakterinin bir parçası olduğunu görmekteyiz.
Sevgi konusunda ise sevginin ayrılmaz, ayırt edilemez bir bütün olduğunu düşünüyorum. Yaşamı sevmek, insanları sevmek, ağaçları sevmek, hayvanları sevmek kısacası tüm canlıları sevmek, sevgi dolu bir insanın kendini, hayatını sevmesi çevresindeki insanlarla uyum içerisinde olması demektir.
Çocuklarda hayvanlara yönelik ilgi küçük yaşlarda başlamaktadır. Çocuğun yaşayan diğer canlıları sevmesi onların yaşam haklarına saygı duyması ancak onları tanımasıyla başlar. Bu sebeple doğal dürtüleriyle korkmadan hayvanlara dokunmak istediklerinde korkutmamak, engellememek ve olumsuz söylemlerden kaçınmak gerekir. Aksi halde hayvan fobisiyle başlayan korkular zamanla daha büyüyüp başka alanlara kayıp farklı problemlere yol açabilir.
Sevgisiz ve korkularıyla büyüyen çocuklar ergenlik dönemi ve yetişkinlik döneminde sosyalleşemeyen, paylaşamayan, sorumluluk bilincine ulaşmamış bireyler haline gelebilir.
Hayvanlarla büyüyen çocuklarda ise birçok olumlu gelişim gözlemlenmektedir. Hayvanlarla büyüyen çocukların bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğu ortaya konulmuştur. Yani bu da demek oluyor ki daha az hastalanan, bünyesi güçlü çocuklar… Anne babaları en mutlu eden şeylerin başında geliyor bu sanırım. Bunun için de alerjen olmayan güçlü bünyeler de var unutmayın.
Şimdi de yapılan araştırmalar sonucu sosyalizasyon ve psikolojik etkenlere göz atalım…
- Daha sakin çocuklar
- Olay ve kişilere karşı ılımlı, hoş görüyle yaklaşabilen çocuklar
- Sosyalleşmeleri daha gelişken, rahat çocuklar
- Sevme duygusu gelişmiş çocuklar
- Sorumluluk bilincini daha kolay yolla öğrenen yardım etmeyi seven çocuklar
- Bağlılık ve süreklilik duygularını bilen çocuklar
- Canlara saygı duymayı bilen çocuklar
- Sabrı gözlemleyerek öğrenen çocuklar…
Daha birçok olumlu yanları var tabii. Bunlar aklıma ilk gelenler. Hayvan besleyen çocuklarda bu duygularla birlikte empati yeteneği de gelişir. Çocuk sevecen ve duyarlı olur. Dikkat etme konusunda yeteneği artar. İletişim becerileri de daha gelişmiş olur.
Hayvan besleyen ve bunun bilinciyle sorumluluklarını yerine getiren çocukların kendine olan güveni de artar.
Her anne babanın eminin bu bilinçte, sağlıklı gelişim gösteren mutlu çocuklar yetiştirmek ister. Ama hayvan edinmeye nerden başlamalı ya da nasıl başlamalı noktası çok önemlidir. Unutmayın ki çocuklar gözlemleyerek öğrenir. Bunun için birden tüm sorumlulukları yerine getirmesini bekleyemeyiz. Bu her konuda böyledir. Öncelikle tüm sorumluluk sizde kalacakmış gibi sahiplenmeyi kabul etmelisiniz. Çocuk sizleri izleyerek, anlatımlarınızdan öğrenerek sorumluluklarını geliştirir.
Sosyal sorumluluk bilinci ve hayvan sevgisini yazımın devamında aktaracağım sizlere.
Sevgiyle kalın…
Diğdem Kural Keskin
Aile Danışmanı, Çocuk Terapisti, WISC-R Zekâ Testi Uygulayıcısı
Instagram: çocuk_aile
Facebook: Çocuk ve Aile (@digdemkuralkeskin)
İletişim numarası: 0534 6667666
Henüz yorum yapılmamış.