AİLEDE KURALLAR BÜTÜNÜ

Aile fiziksel olarak bir arada yaşayan insanlar topluluğu olsa da bütünsel kurallar sistemi aile üyelerini bir arada tutan en önemli kavramdır. Aile genellikle anne baba ve çocuklardan oluşan, duygu alışverişlerinde bulunan iletişimsel bir bütündür. Bireylerdeki duygu diğer bireyler için oldukça büyük bir önem taşır. Herhangi bir stres, korku, üzüntü, hastalık, umutsuzluk gibi durumlarda bunları aile üyesi kendi hissettiği gibi çevresine de yansıtır. Ama bireyin hissettiğini yine aynı şekilde ailesi hisseder.
Aile üyeleri arasında kan bağı olsun olmasın, yaşayış inanış tarzı aynı olan insanlarda zamanla algılayış da bir bütünlük haline geldiği için aile üyeleri genellikle çoğu yönden birbirlerine benzerler. En önemli olan şey çocukların anne ve babasını aynı doğruları olan aynı kurallar bütünü çerçevesinde algılaması ve onlara ayak uydurmaya çalışmasıdır.
Toplumumuzda kurallar yazılı olduğu gibi herkesin uyması gereken yazılı olmayan kurallar da vardır. Ailelerdeki farklılıklar kültürel farklılıklar bazında değişim göstermektedir. Aile toplumun en küçük birimi olduğu için toplumdaki çoğu kural aileler için de geçerlidir. Bu kurallara aileler; benimseme, indirgeme, esnetme, uygulama farklılıklarına rağmen bütünlükleri ve devamlılıkları esasında sürdürmek zorundadır. Koyulan tüm kurallar net sonuca ulaştıracak şekilde söylenmelidir. Ayrıca tüm kurallarda süreklilik esas olmalıdır. Yani olması gereken şey bir gün yapılıp bir gün yapılmazsa işlevselliğini yitirir. En önemlisi kurallarda pazarlık kabul edilmemelidir (Yaparsam ben de şunu istiyorum, ya da birazını yapsam gibi). Koyulan kurallardaki yaptırım gücüne önem verilmez saygı duyulmazsa bazen yapılmaması da önem arz etmez.
Öncelikle ailedeki kuralları anne baba kendisi uygulamalı ve örnek teşkil etmelidir. Çocuğunuza öğretecek bireylere saygı kuralında anne baba trafikte herkese bağırır ve kavga ederse eğer bu çocukta ikilemlere ve kural tanımazlığa yol açacaktır.
Anne baba söylediği şeylerin her zaman arkasında durmalı söylediği şekilde davranmalıdır. Çocuklar öğrenmede hem işitsel hem görsel duyularıyla kavramlar oluştururlar ve bu aynı şekilde pekiştiği takdirde öğrenmeyi gerçekleştirirler. Örneğin kötü alışkanlıkları olan anne babanın çocuğuna bunların kötülüklerinden bahsetmesi çocukta hem kavram kargaşası yaratır hem de yasakları çiğneme isteği doğurur.
Yazımızın başlığından da anlaşıldığı üzere kurallar bir bütündür. Anne baba ve çevresi çocuğun en önemli model kaynağıdır. Kurallarda tutarlılık çok önemlidir, sürekliliği neticesinde başarıya ulaşılır. Mutlu bir aile kuralları olan, birbirine saygılı ve huzurlu bireylerden oluşur. Aileler hem bireyin sağlığı hem de toplumun geleceği açısından en önemli kurumdur. Güçlü aile bireyleri topluma da güç katar.
Sevgiyle kalın…
Diğdem Kural Keskin
Aile Danışmanı, Çocuk Terapisti, WISC-R Zekâ Testi Uygulayıcısı
Instagram: çocuk_aile
Facebook: Çocuk ve Aile (@digdemkuralkeskin)
İletişim numarası: 0534 6667666
Henüz yorum yapılmamış.