G-T99NNFV6J9
Çocuk ve Aile – Diğdem Kural Keskin

ÇOCUKLARIMIZI SORUNLARI KARŞISINDA NASIL DESTEKLEYEBİLİRİZ

12.12.2020
234
ÇOCUKLARIMIZI SORUNLARI KARŞISINDA NASIL DESTEKLEYEBİLİRİZ
REKLAM ALANI

Sevgili anne babalar; çocuklarınızın geleceği için yapacağınız en büyük yatırımlardan biri kendi problemlerini nasıl çözebileceğini öğretmek olacaktır. Bunun için büyümelerini beklemeyin, geç kalmış olursunuz.

Çocukların sorunlarıyla yüzleşmeye küçük yaştan itibaren başlaması gerekiyor. Eğer çocuğuma kolaylık olsun bununla ben baş edeyim, sonraki sefere o halleder diye düşünürseniz; bu sonraki seferler hiçbir zaman gelmeyecektir.

Sorunları anne-babaları tarafından çözülen çocuklar; bağımlı, zayıf, sorumsuz bir karakter geliştirirler, öz güven oluşturamazlar. Korumacı anne babalar; çocuğuma aman bir zarar gelmesin, düşmesin, üşütmesin, parkta sıra bekliyordu sıra o vardı, haksızlığa uğramasın gibi düşüncelerle çocukların arkasında olup kendilerini destekçi görürler. Çocukların iyiliği için, onların yapması gereken bazı görevleri de yerine getirirler. Örneğin okulda verilen proje ya da ödevleri kendi ödevleri addedip oturup yapan anne babalar bunu sadece kendi vicdanlarını rahatlatmak için yaparlar. Oysa olan çok farklıdır. Çocukların görevlerini başkalarına yaptırmaları ileride baş edilemeyecek kişilik problemlerine yol açabilir.

REKLAM ALANI

Ebeveynlerinin sürekli gözetiminde olan, korunup kollanan bir çocuk okul yılları başladığında, arkadaşlarıyla sorunlarında çok daha fazla zorluk yaşar. Hep destek arar, çünkü daha önce ona hep iltimas geçilmiştir, kayırılmıştır. Oyunlarda yenilmeye alışkın değildir, yenildiğinde itiraz eder, itiraz ettiğinde tartışır. Ama bilmez ki artık gerçek hayattadır; karşısındaki de tüm gücüyle itiraz edecektir.

Eğer çocuğunuz bu ve bunun gibi anlarda sorun çözme becerisine sahip değilse ve kendini yetersiz görüyorsa kaçınma süreci başlar. Örneğin nasıl davranacağını, nasıl tepki vereceğini bilemediği durumlarda yüzleşmek yerine ortamdan uzaklaşabilir. Bu durum çocukta utanç duygusu yaratır. Farklı bahanelerle bir daha bu ortama girmek istemeyebilir. Bunun için çeşitli bahaneler üretir ya da numaralar yapabilir.

Bu ve bunun gibi uzak kalma, kaçınma davranışları problemleri çözme becerisine sahip olmayan çocuklarda daha farklı davranış çeşitleri de gözlemlenebilir. Az önce saydığımız kaçınma davranışının tersine “kurallara uymama, agresyonel davranışlar ya da çevresindekileri kasten rahatsız etme” gibi.

Çocuklara sorun çözümüyle ilgili yaklaşım çok önemlidir. Sorunu abartılı olmayan bir şekilde doğru bir zamanda dile getirmek ve çözüm yollarını konuşmak en doğru seçim olacaktır. Konuşmak en iyi yoldur çünkü sorun çözümünde çocuğun fikirleri çerçevesinde ilerlemek ve hallolan sorun karşısında bunun çözümünü kendi bulan çocuk daha güçlü bir duruş alacaktır. Çözüm yolu onun düşüncesidir ve çözüldüğünde de güçlenecektir.

Anlattıklarımla bağlantılı güzel bir hikaye ile yazımı sonlandırıyorum.

“Bir gün, bir adam kırlarda gezerken bir koza bulur. Koza açılmak üzeredir. Adam kozayı izlemeye koyulur. Aradan zaman geçer, ama kelebek kozadan bir türlü çıkamaz. Adam kelebeğe yardımcı olmak için kozadaki deliği büyütmeye karar verir. Böylece kelebek özgürlüğüne rahatlıkla kavuşacaktır. Beklediği gibi de olur, kelebek bir anda kozadan çıkıverir. Fakat bir terslik vardır, kelebek ve kanatları yeterince gelişmemiştir. Kanatları buruşuktur, bu da uçmasını asla mümkün kılmamaktadır.

Adam tüm iyi niyet ve yardım severliğiyle kelebeğe yardım etmiş ama bu kelebeğin sonu olmuştur. Adam şunu anlar ‘Bazen hayatta tam olarak ihtiyaç duyduğumuz şey; güçlenmek için verdiğimiz çabadır’ “

Çocuklarımıza hayatı öğretmek; onları zorluklar karşısında desteklemek, düştüklerinde tekrar kalkmaları için cesaretlendirmek demektir.  

Sevgiyle kalın…

Diğdem Kural Keskin

Aile Danışmanı, Çocuk Terapisti, WISC-R Zekâ Testi Uygulayıcısı

 Instagram: çocuk_aile

Facebook: Çocuk ve Aile (@digdemkuralkeskin)

www.cocukveaile.com

İletişim numarası: 0534 6667666

keskindigdem@hotmail.com

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.