G-T99NNFV6J9
Çocuk ve Aile – Diğdem Kural Keskin

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

12.12.2020
238
Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı
REKLAM ALANI

Çocuklarda görülen tırnak yeme eğer bir alışkanlığa dönüp gözle görülür hale gelmişse mutlaka nedenleri araştırılıp önlem alınması gerekmektedir. Eğer çocuk bunu sık sık yapıyorsa belli ki stresi ile başa çıkmaya çalışıyordur.

Tırnak yemek çocuğun görerek denediği ve geliştirdiği zamanla vazgeçemediği bir davranış şekli olabiliyor. Çocuklarda strese neden olan faktörlerin başında okul başarısı ile ilgili kaygıları, yaşadığı ortamdaki huzursuzluk gerginlik ya da kardeşlerine duyduğu kıskançlık sayılabilir. Çocuğun bir şeylere olan korkusu da kaygılarını arttırdığından tırnak yemenin sebeplerinden sayabiliriz.

Ebeveynleri tarafından fiziksel şiddete ya da baskıya maruz kalan çocuklarda da gelişebilen bu davranış ileriki yaşlarda daha da pekişerek devam edebilmektedir.

REKLAM ALANI

Görmezden gelmek çözüm olmadığı gibi ceza vererek örneğin her seferinde eline vurmak ya da acı tadı olan ojelerden sürmenin de vazgeçmesinde bir faydası olmadığı gözlemlenmektedir.

Çocuklar büyüme evrelerinde birçok farklı dönemden geçerler ve dönemsel olarak farklı özellikler sergilerler. Her dönemde göze çarpan ortak özellik çocuğun bir şeyler öğrenmesi bunu kendine ve çevresine ispatlamaya yönelik çabalarıdır. Bunun çeşitliliği çocuğun özelliklerinden kaynaklı farklı anlatım biçimlerini içermektedir. Çocuk; anladıkları, yapabildikleri ve gösterilen tepki karşısında kişilik özelliklerini oluşturur. Çoğu uzmana göre çocuğun karakteri 6 yaşlarında genel başlıklarıyla şekillenmeye başlar. Çocuklar istediklerini yaptırmak için ağlamayı da direnmeyi de ya da vurup zarar vermeyi de deneyerek çevresinden gelen tepkilere göre geliştirirler.

Baskı ortamında büyüyen, sürekli engelle karşılaşan çocuklar kendilerine güvenmeyip kaygılı bir kişilik yapısı geliştirirler. Kaygı durumunun normal sınırlardan çıkıp çocukta korkuya içe dönüklüğe yol açan durumlarda çocuklar kendilerince bazı davranış bozuklukları geliştirebilirler. Bu davranışlarla ilgili olarak çocuğun etrafında olan büyükleri ya da gözlemledikleri kişiler önemli rol oynar. Çocuk tırnak yiyen birini görmüşse bunu bir rahatlama yöntemi olarak düşünüp geliştirebilir. İçsel olarak rahatlama yöntemi görüp, sürekli yaptığında bir alışkanlığa dönebilir. Bu başka davranışlar için de geçerlidir tabi.

Bu tip davranışlar karşısında en etkili çözüm nedenlerini araştırıp ortadan kaldırmak, çocuğun aşamadığı duyguları bulup çözüm önerileri getirmektir. İçi rahatlayan çocuğun endişeleri azalır ve olması gereken şekilde davranışlar gösterir.

Tırnak yeme alışkanlığı ileriki dönemlerinde çocuğun acısını fark edemeyeceği ya da yaptığının farkında olmadığı hale gelebilir. Her strese girdiğinde, her heyecanlandığında (bu heyecan sevinç duygusunu da kapsayabilir) korktuğunda ya da bir şeyler düşündüğünde çocuk bunu istem dışı yapıyordur.

Öncelikle ebeveynler olarak unutmamalıyız ki anlayışla dinlenen, hataları ya da alışkanlıkları karşısında çeşitli çözüm yolları önerilen çocuk kendini önemseyecek en önemlisi de kendine inanan, başarmayı öğrenen bir birey olacaktır.

İç dünyasında karmaşık duygular biriktiren, baskı gören, önemsenmediğini sevilmediğini düşünen çocuğun yaşıyla birlikte bu karışık kaygıları ve korkuları da büyür. Kendini hep saklar ya da içinde dışarı çıkartamadığı bir hırs besler.

Toplumda başkalarına zarar veren, birilerinin üzüntüsüyle mutlu olan kişiler genelde bu ezilmişliğin örnekleridir. Bilinçli anne ve babaların, mutlu ve kendine güvenen çocuklar yetişmesinde rolü ve katkısı büyüktür.

Sevgiyle kalın…

Diğdem Kural Keskin

Aile Danışmanı, Çocuk Terapisti, WISC-R Zekâ Testi Uygulayıcısı

 Instagram: çocuk_aile

Facebook: Çocuk ve Aile (@digdemkuralkeskin)

www.cocukveaile.com

İletişim numarası: 0534 6667666

keskindigdem@hotmail.com

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.