ÇOCUKLARDA AHLAK GELİŞİMİ

Çocuklarda ahlak gelişimi içinde bulunduğu toplumun her türlü yazılı olan olmayan maneviyat yüklü kurallarını benimseyerek, ortama adapte olmasını ve böylece kendi de gelecek nesillerinde devam ettireceği değer yargılarını hedefleyen süreçlerinin bütününü içerir.
Ahlak bütünlüğü ise içerisinde kural barındırmaz. Yani ahlak için yazılı kurallar bütünü yoktur. Genel olarak görerek öğrenilen, yaşadıkça gelişen, doğru ve iyi olanla kendini bulan içsel bir inanç diyebiliriz ahlak için.
Çocuklar büyüme safhalarında gerçeklerle birebir tam bir bağlantı kurup isimlendirme ya da yargılama yapamadıklarından vicdanlarının da gelişimi zamanla, etrafındaki insanlara ve olaylara ve çevresindeki insanların verdiği tepkiler esasında gelişip yolunu bulacaktır.
Çocuğun karakteri 6 yaşına kadar oturduğuna dair söylem bir nevi sınırları oluşturmada ve genel özelliklerin oturmasında, 6 yaş bebeklikten çıkıp çocukluğa geçiş aşaması evresinde önem taşır. Çocuklar bebekliğinden itibaren gördüklerini birebir taklit edip yeni şeyler öğrenirler. Bunları yaparak geliştirirler, taklit ede ede pekiştirirler (ki bu yaşına kadar büyük kısmı ezberlerini uygularlar).
9 yaşına gelene kadar da kopyalama şeklinde gördüklerini kafalarında resmederek sembolleştirirler. Genel anlamda 9 yaş diyoruz çünkü o yaşta çocuk soyut düşüncelere geçip artık empati yeteneğine sahip olabilir. İşte bu zamanda artık tepkilerini ezber değil de kendi düşüncelerine göre verirler. Kendi kontrollerine hâkim olmaya başlarlar farklı olan birçok fikri karşılaştırır ve zamanla kendince daha iyi olanı benimseyerek uygulamaya başlarlar.
Örneğin daha düşünerek karşılaştırma yeteneğine geçmemiş bir çocuk fiziksel özürü olan bir kişiyi gördüğünde değişik sorular sorup dikkatlice bakabilir, parmağıyla gösterebilir. Daha önce bu gibi bir olaya denk gelip konusu geçmediği için ne yapması gerektiğini ancak ebeveynleri ya da çevresindekilerin anlatımı doğrultusunda zamanla olması gerektiği bir hal alacaktır.
Çocuklar bu örnekte de olduğu gibi bu ve bunun gibi birçok şeyi yaşayarak ve doğru anlatımları özümseyerek öğrenirler.
Toplumumuzun geleceği çocuklarımızdır. Onlara ne öğretirsek onlar da kendi çocuklarına onu öğreterek bu döngüyü devam ettirirler. Unutmayalım ki sevgi, saygı ve güzel ahlak dolu ailede büyüyen bir çocuk yetişkin bir birey olduğunda dokunduğu her yere sevgi vermek isteyecektir. Dünyamız içlerinde güzel ahlak, sevgi ve merhamet dolu insanların sayesinde huzurla yaşanabilir bir duruma gelecektir.
Sevgiyle kalın…
Diğdem Kural Keskin
Aile Danışmanı, Çocuk Terapisti, WISC-R Zekâ Testi Uygulayıcısı
Instagram: çocuk_aile
Facebook: Çocuk ve Aile (@digdemkuralkeskin)
İletişim numarası: 0534 6667666
Henüz yorum yapılmamış.