ÇOCUKLAR VE OYUN

Oyun çocukların kendilerini ifade ediş tarzıdır. Çocuklar oyunlarında her kılığa girebilirler. Göklerde uçabilir, ormanlarda yaşayabilir, en derin denizlerde yunuslarla yarışabilirler.
Çocukları gözlemlediğimizde oynadıkları oyundan çocukla ilgili çeşitli fikirler edinebiliriz. Çocukların yaşından ileride mi yoksa geride mi olduğu ile ilgili ipuçları verir bize.
Çocukların oyunlarında dikkat etmemiz gereken birtakım kriterler vardır. Örneğin oyundaki planlama ve organize etme becerisi, problem çözme yeteneği, sosyal gelişimi ve zihinsel gelişimi gibi…
Bunların yanında oyunlarda gözlem yaptığımızda değerlendirilmesi gereken birtakım oyun becerilerinin de üzerinde durmamız gerekir. Bunlar; örneğin çocuk oyuna kendi kendine kolayca başlayabilir olması, yani herhangi bir yönlendirme beklemeden oyun kurup oynayabilmesidir. Kalabalık gruplarda ise ilk başta diğer çocuklara karşı çekingen olabilir, sonrasında kendini oyuna kabul ettirmelidir.
- Oyunları gözlemleyerek fikir yürütmede tek bir oyuna bakarak değil de birkaç oyunu gözlemlemek, ona göre genel durumu değerlendirmek daha yerinde olacaktır.
- Çocuklar oyuncaklarını değişik amaçlarda her şekilde kullanabilmelidir. Bu değişikliklerin fazlalığı bize çocuğun hayal dünyası hakkında bilgi verir. Yerine göre bir kalemi kaşıkmış gibi kullanması, kendi terliğini araba yapması onun yaratıcılığının bir eseridir.
- Çocuk hem kendi oyununda hem arkadaşlarıyla oynadığı oyunlarda değişik roller üstlenebilmelidir. Yani bir çocuk öğretmen iken sınıftaki çocuklara ders anlatmalı bir sonraki oyunda ise tamirci olup eşyaları tamir edebilmelidir.
- Çocukların hiç olmayan şeyleri oyun oynarken varmış gibi yapması ( örn. tabağında olmayan bir yemeği afiyetle yiyip çok güzelmiş demesi …) ya da cansız eşyalara canlıymış gibi davranıp onları konuşturması çok normaldir.
- Çocukların oyunlarında sözsel iletişim mutlaka olmalıdır, hayali diyaloglar kurması, şakalar yapması dil gelişiyle hayal gücünü birleştirmesi çok önemlidir. Burada önemli olan, konuşmaların oynadığı oyuna uygun olup olmamasıdır
Bizler tüm bunlara dikkat ederek çocukların oyunlarında ne anlatmak istediklerini, iç dünyalarıyla ilgili yansımalarını, kaygı ve korku durumlarını anlayabiliriz.
- Bazı özel durumlarda onlarla oyun oynayarak bir şeyler anlatabiliriz. Örneğin öfke kontrolünü sağlayamayan saldırgan bir çocuğa bir hikâye oluşturarak birtakım komutlar ve görevler vererek yerinde davranmanın ne kadar doğru olduğunu, bu gibi durumlarda neler yapması gerektiğini oyunların içinde yer vereceğimiz bir masalla anlatabiliriz.
Oyun çocukların doğasında olan onların istedikleri her şeye bürünebilecekleri en güzel yoldur. Bu yolda çocuklarımızın yanında olmamız dileğiyle…
Sevgilerimle,
Diğdem Kural Keskin
Aile Danışmanı, Çocuk Terapisti,
WISC-R Zekâ Testi Uygulayıcısı
Instagram: çocuk_aile
Facebook: Çocuk ve Aile (@digdemkuralkeskin)
Web: www.cocukveaile.com
Gsm: 0534 6667666
Mail: keskindigdem@hotmail.com
Henüz yorum yapılmamış.